Valtuustopuhe vuoden 2022 talousarviokäsittelyssä

17.11.2021

Kuten vuoden 2022 talousarvioesityksessämme todetaan, sivistys- ja hyvinvointipalveluita rakennetaan yhdessä kuntalaisten kanssa. Palvelut toimivat asiakaslähtöisesti ja asiakkaita palvellaan yhteisvastuullisesti ja luontevasti siellä, missä asiakkaat ovat. Palvelut tarjotaan moderneissa, joustavissa ja muunneltavissa tiloissa, joissa on käytössä ajanmukainen teknologia. Monikäyttöiset tilamme houkuttelevat liikkumaan, harrastamaan ja kohtaamaan kaikkia nurmijärveläisiä. Toiminnassamme seurakunta, kulttuuri-, urheilu- ja harrastusseurat sekä muu kolmas sektori ovat meille erittäin haluttuja kumppaneita.

Sivistyspalveluiden vuotta 2022 leimaavat mm. koronan jälkihoito, minkä voidaan ennakoida jatkuvan pitkään. Sote-uudistuksen myötä vuonna 2023 oppilas- ja opiskelijahuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut siirtyvät Keusoten alaisuuteen. Tämä on meille sekä mahdollisuus että haaste. Oppivelvollisuuden laajeneminen on lisännyt myös oppilaanohjauksen ja tuen tarvetta.

Varhaiskasvatuspalvelujen kysyntä kasvaa muuttoliikkeen myötä. Palvelujen turvaamisen kannalta on keskiössä osaavan ja ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuus. Lasten kotihoidontuki on myös tärkeä osa varhaiskasvatusjärjestelmäämme ja laadukasta avointa varhaiskasvatusta ja kerhotoimintaa palvelemaan on ensi vuonna suunnitteilla kohtaamispiste Klaukkalaan yhteistyössä Keusoten palveluiden kanssa. Mielestäni kotihoidontukea tulee kehittää palvelemaan perheiden tarpeita myös jatkossa, jotta taaperoikäisten lasten olisi mahdollista olla kotihoidossa mahdollisimman pitkään, jos perheet niin haluavat.

Esiopetuksen aloitusikä näyttää tulevaisuudessa aikaistuvan viiteen vuoteen ja kun oppivelvollisuus on nostettu 18 vuoteen, on kunnan jokapäiväisten palveluiden piirissä jatkossa jokainen lapsi ja nuori aina 5-vuotiaasta aikuisuuteen asti eli 13 vuoden ajan.

Alkuluokkatoiminnan tulevaisuudesta keskustemme ensi vuonna, eli keräämme palautetta ja päätämme sen jatkosta. Toiminta on sopinut erityisesti pieniin yksiköihin, ensi vuonna kuulemme myös suurempien yksiköidemme kokemuksista.

Kunnallisen lukiokoulutuksen keskittämispäätös mahdollistaa lukio-opiskelijoille monipuolisen kurssitarjonnan ja on jatkossa selkeä kilpailuetu, jos osaamme olla riittävän rohkeita, mitä uudessa strategiassammekin painotetaan. Tulevat uudet, modernit tilat, joiden rakentamisesta toivottavasti päätetään mahdollisimman pian, houkuttelevat myös osaavaa henkilökuntaa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että sekä uuden lukion houkuttelevuuden että monikäyttöisyyden nimissä NYKin tontti ei ole lukiolle oikea sijainti, vaan sen rakentamista Krannilan liikuntapuistoon tulisi edelleen harkita. Tämä mahdollistaisi myös elinkaarimallilla rakentamisen samalla tavalla kuin Rajamäen kampus on tarkoituksena toteuttaa. Lukion yhdistämisen alkuperäinen tarkoitus oli luoda identiteetiltään vahva ja moderni uusi lukio, ei NYKin lisäsiipi. NYKin uudisrakentamisessa tulisi ottaa lisäaika ja pohtia sen muuttamista esim. yhtenäiskouluksi, koska Lukkarin koulun rakennusten elinkaaren loppu alkaa myös olla käsillä. Tärkeintä on nyt saada lukiotilat nopeasti rakennettua, jotta Rajamäen lukiolaiset pääsevät väistötiloista nopeasti heille luvattuihin uusiin, moderneihin tiloihin.

Digitalisaatio on jatkossa yhä kiinteämpi osa perusopetustamme, mutta se ei saa karsia lähiopetuksen määrää. Korona-aika oli tässä suhteessa meille tärkeä oppi. Yhtäkään lasta tai nuorta ei saa haudata omaan huoneeseensa, vaan sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeä osa koulunkäyntiä. Ensi vuonna jokainen 6-luokkalaisemme saa lainaksi henkilökohtaisen, leasingilla hankittavan Chrome bookin, jotka ovat käytössä peruskoulun loppuun saakka.

Osaava ja motivoitunut henkilöstömme mahdollistavat laadukkaat sivistyspalvelumme. Haluakin tässä yhteydessä korostaa, että kaiken kehittämisen tulee tapahtua jatkossakin hyvässä yhteistyössä henkilökunnan ja oppilaiden kanssa. Eli Kokeillaan ja Kehitetään jatkossakin yhdessä.